Holistische gezondheidsbegeleiding

Vooraleer ik inga op wat ik precies doe, wil ik je eerst een stukje van mijn verhaal vertellen. Ik doorliep namelijk zelf al een heel parcours in het medisch circuit.
Jarenlang had ik last van mijn spijsvertering, pijn in mijn spieren en gewrichten, chronische ontstekingen op verschillende plekken in mijn lichaam. Ik was abnormaal moe, futloos, het leven was één grote uitputtingsslag. Behoorlijk frustrerend voor een twenty-something.

Ik bezocht verschillende dokters en specialisten, maar niemand kon mij precies zeggen wat er aan de hand was of wat ik eraan kon doen. Uit bloed- en vele andere onderzoeken kwam nooit concreet resultaat. Men raadde mij aan om het even ‘rustig aan te doen’. Maar zelfs na veel rusten werden mijn symptomen er niet beter op, integendeel.

Uiteindelijk wist niemand met mij nog raad, en kreeg ik allerlei vage diagnoses opgeplakt zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en prikkelbare darmsyndroom. Wist ik veel dat dit eigenlijk non-diagnoses zijn: ze verwijzen enkel naar de symptomen, maar de onderliggende oorzaak blijft onbekend.

Na het zoveelste nietszeggende bloedonderzoek (‘u bent kerngezond, mevrouw’), was ik het meer dan beu. Intuïtief had ik het gevoel dat er meer aan de hand moest zijn. Ik besloot dan maar om zelf grondig onderzoek te beginnen verrichten, en mijn gezondheid terug in eigen handen te nemen. Ik verslond het ene boek na het andere, bekeek uuuurenlang filmpjes van mensen die met dezelfde struggle kampten, en ging te rade bij verschillende medici die zich specialiseerden in chronische ziekten. Pas toen begonnen er puzzelstukjes op hun plek te vallen.

Ik besefte dat mijn voedingspatroon eigenlijk helemaal niet zo gezond was als ik zelf dacht. Ik zag in hoe stress, onverwerkte emoties en trauma werkelijk roofbouw plegen op ons lichaam. Ik ondervond dat we als mens zó ver van onze harmonieuze natuur zijn afgedreven, dat ons systeem alle toxische stoffen gewoonweg niet meer verwerkt krijgt. Wat al dan niet in samenwerking met genetische aanleg, allemaal aanleidingen zijn voor een heleboel klachten en chronische gezondheidsproblemen, van depressie tot reumatoïde artritis.

Vanuit mijn eigen zoektocht en persoonlijke interesse, die geleidelijk aan echt een passie is geworden, begon ik in 2020 aan de opleiding tot gezondheidstherapeut aan de Europese Academie. Ondertussen blijf ik mezelf bijscholen met allerlei cursussen en opleidingen in het brede veld van de holistische gezondheidszorg. Mijn kennis en ervaring geef ik graag door, zodat ik jou op z’n minst een deeltje van de zoektocht (en frustratie ;)) kan besparen.

Holistische

Holistisch komt van het Griekse holos, wat ‘het geheel’ betekent.

Voor mij zijn lichaam en geest niet los te koppelen van elkaar. Psychische problemen kunnen zich fysiek uiten, en fysieke problemen hebben altijd een weerslag op jouw mentaal welzijn.

Bovendien ben jij als mens niet los te koppelen van de omgeving waarin je je bevindt.

Daarom bekijk ik niet enkel jouw symptomen, maar breng ik ook jouw persoonlijkheid, jouw medische voorgeschiedenis, jouw familiale en sociale context in kaart.

Gezondheids

Gezondheid is meer dan enkel de afwezigheid van ziekte.

Onze natuurlijke staat van zijn is levendig, energiek, vitaal, sprankelend. Met een inwendig mechanisme dat aangeeft wanneer het tijd is om aan de rem te trekken, uiteraard ;).

Gezondheid gaat voor mij verder dan het behandelen van klachten en symptomen. Het gaat over het herstellen van het natuurlijk evenwicht, het terugvinden van onze levendigheid en vitaliteit.

Begeleiding

Ik wandel naast jou op het pad naar het herstellen van evenwicht in jouw leven, op verschillende vlakken.

Het traject dat we doorlopen hangt volledig af van jouw persoonlijke noden. Het kan gaan om een eenmalige sessie, of een langer lopend traject.

Uit de intake wordt duidelijk wat er prioritair is. We kunnen focussen op de fysieke klachten, de emotionele klachten, of een combinatie van beide.

Natural forces within us are the true healers of disease.

Hippocrates

Wat mag je verwachten:

✓ een uitgebreid intakegesprek
✓ een luisterend oor en een warm hart
✓ belichaamde en doorleefde kennis en advies
✓ inzicht in het grotere plaatje, begrijpbare informatie over de samenhang van symptomen en hoe jouw lichaam in elkaar zit
✓ eenvoudig toepasbare natuurgeneeskundige adviezen en voedingsadvies op maat
✓ praktische tools en oefeningen om zélf de touwtjes weer in handen te nemen

Wat is het niet:

× Quick fixes, tovermiddeltjes, wonderoplossingen.
× ik die jou ‘genees’. Jij geneest jezelf. Ik kan jou enkel een duwtje in de goeie richting geven.

Chronische problematieken vragen vaak om langdurige aandacht en ingrijpende veranderingen in levensstijl. Ik ondersteun jou graag om deze veranderingen waar te maken, maar ik kan het niet in jouw plaats doen.

Hiervoor kan je bij mij terecht:

 • Vermoeidheid, uitputting, stress, burn-out
 • Spijsverteringsproblemen en prikkelbare darmsyndroom
 • Pijn aan spieren en gewrichten, reumatische klachten
 • Blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis
 • Onregelmatige of pijnlijke menstruatie
 • Andere vage klachten en gezondheidskwaaltjes

Ik bied ook ondersteuning bij:

 • Traumaverwerking en PTSD
 • Omgaan met hoogsensitiviteit
 • Herstellen van een burn-out
 • Voedingsadvies
 • Yoga en meditatie op maat

Wil jij ook je gezondheid terug in eigen handen nemen?
Ik help je graag op weg.

Advertisement